Info As Enterprises

Newsletters

Info As Enterprises RSS Feed
 
 
 
 

NO ÉS BONA PUBLICITAT

SUBLIMINAL.jpgThe Truman Show (1998, dirigida per Peter Weir) tractava sobre la vida de Truman Burbank. L’argument de la pel·lícula es basava en la retransmissió de la vida de Truman, sense el consentiment d’aquest, sent els seus amics i familiars simplement actors i tot el seu entorn un gran decorat. En un moment de la pel·lícula, fan l’ullet a la publicitat subliminal, mitjançant un anunci encobert de la dona de Truman al preparar-li l’esmorzar. Resulta una escena graciosa ja que la seva exageració demostra que al públic objectiu no se li pot intentar enganyar amb aquest tipus de tècniques publicitàries.

La publicitat subliminal existeix des del moment que existeix la publicitat estàndard. La diferència resideix en publicitar d’una manera subtil i encobert, d’una manera secundària en una acció principal. A pesar que en molts països és il·lícita, el seu ús és estès i difícil de detectar. Tal com el seu nom indica, està basada en un estímul emocional de les percepcions del ser humà. Els missatges emesos passen desapercebuts pels nivells primaris de la consciència, però poden actuar de forma directa sobre el subconscient. Pel que es tracta d’un terme més proper a la Psicologia que no al Màrqueting o la Publicitat.

Per altra banda, existeixen diferents tècniques publicitàries que poden ser confoses amb la publicitat subliminal. Una d’ella és la publicitat associativa, amb exemples basats en situacions i productes que poden semblar que estan associats, com podrien ser la publicitat d’un vehicle i els aspectes secundaris relacionats, com l’èxit, la virilitat, la bellesa, el status social, etc. Per altra banda, existeix altra tècnica que pot ser confosa sovint, es tracta de l’emplaçament (product placement) utilitzada en publicitat audiovisual. Es tracta d’inserir d’una manera natural productes, serveis o logotips en escenes prèviament seleccionades, actuant com un element protagonista fins a cert punt. Exemples sobre el product placement els podem trobar en l’ordinador del protagonista, el cotxe que utilitza o la marca de la seva beguda favorita.

Finalment, la publicitat enganyosa és altra de les diferents formes publicitàries que no s’emparen en el marc legal. Està relacionada amb la supressió d’informació o la dolenta interpretació de les dades i imatges mostrades. Les organitzacions de defensa del consumidor reben a l’any multitud de denúncies relacionades amb el mal ús de la publicitat. Per això, s’han creat ens privats subvencionats per les AAPP per a protegir als consumidors davant possibles fraus publicitaris