Info As Enterprises

Newsletters

Info As Enterprises RSS Feed
 
 
 
 

LES 8 CAUSES MES COMUNES DE LA DOLENTA COMUNICACIÓ INTERNA

comunicacion.jpgPer quins motius pot fracassar un pla de Comunicació Interna? María Gil-Casessis Gasset, Professora de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense, Consultora de comunicació, considera que aquestes poden ser les 8 causes més comunes.

 

1. Massa jerarquia en l’empresa.
Una estructura massa vertical o complexa, dificulta els fluxos d’informació ja que una part pot perdre’s o distorsionar-se. Aquest exemple pot donar-se amb les filials, que al trobar-se distants en l’espai, la seva col·laboració hauria d’estrènyer-se per a evitar aquesta causa.

 

2. Estil de direcció
Un estil autocràtic propicia la falta de comunicació ascendent i tot tipus de retroalimentació, sent el temor per la pèrdua de poder el principal motiu. La dinàmica cultural de col·laboració entre companys i departaments pot representar una barrera de difícil superació.

 

3.Conflictes entre persones
Els conflictes entre diferents empleats o equips en l’organització fan que la informació no flueixi i es vegi distorsionada.

 

4.Tipus de canals usats
L’elecció equivocada dels canals i eines usats en la comunicació pot arribar a ser un element clau en el fracàs comunicatiu. En aquest apartat, Internet i els seus diferents usos segons rang d’edat o habitualitat en el seu ús, poden representar un clar exemple.

 

5.Quantitat inadequada d’informació
Aquesta causa està associada normalment a la falta d’informació, pel que entre empleats podria crear remors i distorsionar el missatge original.

 

6.Falta de capacitat per a la comunicació
Altre error pot ser la falta de formació dels empleats perquè generin una comunicació efectiva i formal en els moments clau.

 

7.Falta de seguiment
La retroalimentació en aquests casos pot ser vital per a futures comunicacions internes. Habitualment no es controla la correcta rebuda del missatge, juntament amb la seva completa compressió, pel que pot ser que no es realitzi de la millor manera possible.

 

8. Fracàs en el crear una cultura de comunicació
Finalment, la cultura de confiança amb l’empresa i el seu equip directiu, ajudés que qualsevol tipus de comunicació interna aconsegueixi l’èxit.

 

Aquestes causes estan totes condicionades pel propi cos del missatge, la fiabilitat de l’origen i l’enteniment i assimilació per part del destinatari principal, sent condicionament per a la resta de variables. La importància de la comunicació interna és reconeguda des que els equips de RRHH han professionalitzat el seu camp d’actuació, involucrant-se en els serveis estratègics per a l’organització.